• Vadász utca 1.

    Vadász utca 1.

  • Zárda u.5.

    Zárda u.5.

  • Zárda u.5.

    Zárda u.5.

  • Dózsa György út 6.

    Dózsa György út 6.

  • Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

    Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

CSÉN-óra a 7.b-ben

2022.03.28.

Február 18-án mi, 7. b-sek is részt vehettünk a CSÉN-órán.

A családi életre nevelés személyiségfejlesztő témakörének programjait Anikó és Bea néni állították össze. Miután bemutatkoztak, állításokat olvastak fel magukról, nekünk pedig ki kellett találnunk, vajon melyikőjükre igazak. Pl. ki kellett találnunk, Anikó vagy Bea néninek van 3 fia és 3 lánya, vagy melyikük felejtette el, hogy hová parkolta le az autóját. Olykor mellélőttünk a helyes válaszoknak, értek minket meglepetések.

A következő feladathoz, amit bingónak neveztek, mindenki kapott egy lapot, melyre több különböző viselkedésforma volt írva. Attól függően, hogy szerintünk melyik osztálytársunkra illik valamelyik állítás, odavittük neki a lapot, és ha egyetértett, aláírta. Pl. ki az, akinek 500-nál több ismerőse van a Facebookon, vagy ki sírt már romantikus filmen? A végén az nyert, akinek a leghamarabb megtelt a lapja az aláírásokkal. A játék megmutatta, mennyire ismerjük egymást és mennyire figyelünk oda mások viselkedésére.

Ezután a székünk alá ragasztott mesefigurák szerint csoportokba rendeződtünk. Anikó és Bea néni különböző tanártípusokat játszottak el, és nekünk ki kellett találni, hogy melyik típus, melyik mesefigurára illik. Ebben a feladatban hibátlanul teljesítettünk és nagyon jókat nevettünk.

A nagy nevetések után egy más jellegű feladat következett. A megadott személyiségtípusokból kellett kiválasztanunk azt, amelyik magunkra illik. Ez nem volt könnyű feladat, nagy önismeretre volt szükség hozzá. Mindezek után közösen megállapítottuk, hogy a személyiségünket a természetünk, a környezetünk és a nevelésünk határozza meg, így alakul ki jellemünk, és meg kell tanulnunk saját magunkat is nevelni.

Az utolsó játék, a székfoglaló volt a legizgalmasabb. A gonosz robot, Bea néni el akarta pusztítani a világot. Mi ezt úgy akadályoztuk meg, hogy az üres széket még Bea néni előtt elfoglaltuk. Az egész osztály felbolydult, a teremből hangos nevetések és sikongatások hallatszódtak. A kihívás az volt, hogy legalább 2 percen át vissza tudjuk tartani a robotot. Nagy nehezen, de sikerült. Ehhez is meg kellett beszélnünk, hogy csak közösen, egymást segítve tudunk mi nyerni.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük Bea és Anikó néninek a nagyszerű élményeket.

vissza