• Vadász utca 1.

    Vadász utca 1.

  • Zárda u.5.

    Zárda u.5.

  • Zárda u.5.

    Zárda u.5.

  • Dózsa György út 6.

    Dózsa György út 6.

  • Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

    Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

Rendhagyó irodalomóra

2021.12.13.

December 10-én a 8. osztályos irodalomkedvelőknek rendhagyó irodalomórát tartott Ágoston Enikő Anna, iskolánk egykori tanulója.

Enikő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát. Jelenleg az ELTE-n szemináriumvezető, doktorandusz hallgató, aki doktori disszertációja megírásán dolgozik. Irodalomtudományi tanulmányokat publikált, vendég előadó is volt már több konferencián. A szépirodalmat nemcsak tanulmányozza, hanem maga is műveli. Több novellája jelent meg eddig nyomtatásban.

Az iskolánkban tartott irodalomórán Pilinszky János korai verseit elemezte diákjainkkal. Nem véletlenül esett a választás erre a költőre. Egyrészt művei szerepelnek a 8. osztályos tananyagban, másrészt az idén ünnepeltük születésének 100. és halálának 40. évfordulóját. Tanulóink előzetesen plakátokat készítettek a költő életútjáról, pályaképéről. 

Enikő a költő három, a tanulók számára ismeretlen versét mutatta be: Te győzz le, Éjféli fürdés, Halak a hálóban. Az irodalomórákon megszokott feldolgozástól eltérően itt lehetőség nyílt a versek mélyebb értelmezésére, a művek több oldalról való megközelítésére is. A diákokkal közösen boncolgatta a versek tartalmát, a szavak jelentését, a hangok szerepét, a költői képeket és a bemutatott alkotásokban fellelhető bibliai utalásokat.

Köszönjük Enikőnek a szemléletes előadást, tanulóinknak pedig a közös munkát!

dr. Molnárné Fényes Judit

munkaközösség-vezető

vissza