Kapcsolat

Váci Mihály Katolikus Általános Iskola

Fenntartó neve: Váci Egyházmegye

OM azonosító: 201744

Intézmény neve: Váci Mihály Katolikus Általános Iskola

Intézmény címe: 2760 Nagykáta, Vadász u. 1.

Intézmény levél címe: 2760 Nagykáta, Vadász u. 1.

Intézményvezető neve: Dr. Molnár István

Honlap: www.vacim.hu

E-mail: vacim13@gmail.com

Felső Tagozat:

2761 Nagykáta, Vadász u. 1.

Tel: 29/440-359

Mobil: 30/776-1469

 

Alsó Tagozat:

2760 Nagykáta, Zárda u. 5.

Tel.: 29/440-047

Mobil: 30/776-1468

 

SNI Tagozat:

2760 Nagykáta, Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

Tel.: 29/442-087


Hitélet

Hétfő reggeli gondolatok

2019. január 21.

A hét mottója: „Erre anyja szólt a szolgáknak: Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” Jn 2,5

Az evangélista különös ünnepélyességgel számol be Jézus első galileai csodájáról. Az alkalom egy menyegző, egy örömteli esemény, s ez maga is jelzi, hogy ô az örömhírt hozza nekünk. A másik vonás az, hogy Mária közbenjárása is bele van szőve Isten jótéteményébe, tehát rá is számíthatunk. Az edények nagy űrtartalma pedig annak a jele, hogy Jézus a maga kegyelmi adományait bőven akarja osztogatni. Végül meg kell látnunk, hogy Jézus istenfiúi dicsőségét tárta fel csodáiban, s ezzel bizalmunkat ébreszti fel.
Vallásunk az öröm vallása, mert lényege a szeretet: Nász, vagyis teljes találkozás az Istennel, és az egy Test közössége az embertársakkal.
Minden szeretet öröm, legalábbis van benne öröm. Még a gyűlölet, a bosszú is adhat valamiféle örömet, mert mindkettő gyökerében rokon a szeretettel (megsértett, csalódott szeretet). Viszont nem lehet öröm ott, ahol egyáltalán nincs szeretet: Közömbösség, lelketlenség, irgalmatlanság, érzéketlenség.
A bűnös szeretet is hozhat örömet, de csak magához hasonlóan zavarosat. Valódi, tiszta, a lélek gyökeréig hatoló öröm csak az olyan szeretetben lehet, amilyennel Jézus szereti Atyját és az embereket. Ezt a szeretetet nemcsak egyszerűen kívánja tőlünk az Úr (meg is haladja képességünket), hanem Lelke által szívünkbe is árasztotta ennek a szeretetnek a csíráját. Ez a szeretet természetfeletti, egyedül elég az üdvösségre, és a földi öröm legbőségesebb forrása is.
Tudatosan kell törekednünk arra, hogy minden szeretetünk (szülők, testvér, hitves, gyermeke, barátok munkatársak iránt) természetfeletti legyen. Vagyis az ösztön, az érdek legfeljebb színezze, de az istenszeretet motiválja alapvetően, és felül tudjon emelkedni ösztönön, érdeken. Az ilyen szeretetnek jellemzője, hogy nem személyválogató, nem tagadja meg soha senkitől jóindulatát.
A természetfeletti szeretet jelképe a kánai borcsoda. A vizenyős, érzelgős, önző szeretetet az isteni szeretet tüzes borává változtatja kegyelmével az Úr. Jézus elküldi szívembe Lelkét, hogy azon keresztül is szerethesse Atyját és testvéreit. Ha szeretetemet vizsgálom, azt kell kérdeznem magamtól: Lehet-e ez a szeretet, ez az érzelem, ez a magatartásom Jézus szeretete? Mit kell kidobnom szívemből, mit kell megváltoztatni, hogy szeretetem Jézus szeretete legyen?
Jézusom, tiéd a szívem, szeress vele Szentlelked által!