Jövő generációit támogató fenntarthatósági program Magyarországon

2022.03.15.

Ökotanterem Nagykátán

Különleges fenntarthatósági program indul Nagykátán a fiatalok környezettudatos szemléletformálása érdekében a városunkban működő DS Smith Packaging Hungary kezdeményezésében. A vállalat tervei szerint olyan inspiráló ökotanterem épül közösségi összefogásban Nagykátán, mely megalapozza a jövő generációinak fenntartható gondolkodását. A programot £5000 összeggel támogatja a DS Smith Charitable Foundation.

Ismerjük meg közelebbről a kezdeményezést!

 

Az ökotanterem projekt

 

A gyermekek környezeti nevelése különösen fontos az emberiség és bolygónk jövője érdekében. Minél korábban bevonjuk a fiatalokat az ökotudatos életmódba, annál hamarabb válik életük részévé. Számos oktatási intézmény igyekszik tenni ennek érdekében, de sok esetben nincsenek hozzá megfelelő eszközeik. Ezt látva dolgozta ki a DS Smith Packaging Hungary a magyarországi ökotanterem projektet, melynek célja, hogy a közvetlen környezetében élő közösségeket támogatva, közösségi összefogásban létrehozzon olyan oktatási helyszínt, amely hozzájárul a körforgásos gazdaság szemléletének megismertetéséhez, a környezeti neveléshez. A kreatív kialakítású épületben otthonosan érezhetik magukat a gyerekek, és közelebb kerülhetnek a természethez, megvizsgálhatják a természet körforgását, ezáltal szorosabb kapcsolat alakul ki a környezetükkel. Az ökotanterem programban a tervezéstől a megvalósításig számos közösséget aktivál a DS Smith: az ökotanterem tervezéséhez építész hallgatókat szólított meg a BME Lakóépülettervezési Tanszékével együttműködve, folyamatosan érzékenyíti a projekt iránt a támogatott iskola diákjait, pedagógusait, szülői közösségét, az építkezés előkészítésében és megvalósításában pedig Nagykáta város közösségei, az egyetem, az általános iskola és a DS Smith dolgozói is szerepet vállalnak önkéntesként.

 

Újabb közösségek támogatása

„A Budapesten felépített ökotanterem sikere egyértelmű volt minden érintett fél számára. Így elhatároztuk, hogy folytatjuk, és további telephelyeink közvetlen közösségét is hasonlóképpen szeretnénk támogatni” – mondta el a kezdeményezés kapcsán Fekete Zsolt, MD South-West Subregion, DS Smith.
A gondolatok tettekké formálódtak és újabb ökotanterem létrehozását indította el a DS Smith, mely a tervek szerint a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolában kap helyet, hogy segítse a gyermekek környezeti nevelését.

2021-ben ünnepelte 25. születésnapját a Nagykátán működő gyáregység, mely fontos szerepet tölt be mind a magyarországi szervezet, mind a város életében. Ennek apropóján gondolta úgy a magyar csapat, hogy szeretne méltó módon, jövőbe mutatóan megemlékezni erről. Így született meg a döntés, hogy Nagykáta közösségét támogassák egy ökotanterem megépítésével.

Olyan oktatási intézményt kerestünk, ahol szükségét látják az ökotanteremnek, a fenntarthatósági szemlélet, a természetszeretet jelen van az intézmény értékei között. Így jutottak el a Váci Mihály Katolikus Általános Iskolához, ahol tudatosan kap egyre nagyobb szerepet a környezeti nevelés, a gyerekek érzékenyítése a természet, a fenntarthatóság problémaköre iránt. Az iskola odaadó környezeti pedagógiai közössége kiváló alapot nyújt mindezek megvalósítására.

  

A projektben építészeti szakmai partner a 2020-ban megvalósult budapesti ökotanteremhez hasonlóan a BME Építészmérnöki Karának Lakóépülettervezési Tanszéke, amely 2021 nyarán előzetes egyeztetések keretében felmérte a helyszínt, majd 2021/2022-es tanév őszi szemeszterében meghirdette hallgatóik körében a TDK égisze alatt a nagykátai kültéri tanterem koncepciójának kidolgozását. Az ősz folyamán egy workshop keretében megismerték az egyetemi hallgatók az iskola diákjainak, tanárainak igényeit, meglátásait, valamint kérdőíves felmérés által a szülők észrevételeit. Így mélyreható ismereteket szereztek a koncepciók megalkotásához, melyeket 2021 novemberében tanszéki TDK-án mutattak be a szakmai zsűri számára. A rendkívül színvonalas pályamunkák közül Szakál Emese és Zoboki Réka terve került ki győztesként. 2022. február 9-én pedig egy újabb workshop keretében ismerkedhettek meg a gyerekek, pedagógusok, a szülői munkaközösség tagjai és a város vezetése, képviselői a hallgatók terveivel és a nyertes, kivitelezésre szánt koncepcióval.

  

A tervezési folyamattal párhuzamosan a DS Smith Charitable Foundation-höz benyújtott nagykátai ökotanterem tervét 5.000£ támogatásban részesítette a szervezet, megteremtve ezzel a pénzügyi alap egy részét a megvalósításhoz.

„Cifra palota”

Cifra palota címet viseli az építészhallgatók pályázatának győztes terve, amit Szakál Emese és Zoboki Réka jegyez. A tervezőpáros az iskolaudvar használatát felmérve határozták meg a kültéri tanterem helyszínét. Koncepciójuk belesimul a környezeti adottságokba, ugyanakkor egyértelműen beazonosítható, hívogató helyszínként jelenik meg. A moduláris elemekből álló építmény játékos kialakításnak köszönhetően nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is különböző tereket foglal magában. Lehetőséget teremt egy-egy osztály befogadására, kisebb csoportokra osztva külön elvonulásra és csendesebb közösségi alkalmak megtartására is. Moduláris szerkezete által több részletben is kivitelezhető, valamint bővíthető. Anyaghasználatot tekintve, természetes alapanyagokkal terveztek a hallgatók, építve az újrahasznosításra kerülő raklapokra.

 

 

vissza