Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozó

2016.10.10.

„ És látta az Úr, hogy ez jó”

Ez a szentírási idézet volt a mottója a 2016-os őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozónak.

Október elsején immár második alkalommal indultak iskolánk tanulói, hogy részt vegyenek egy olyan különleges lelkigyakorlatos napon, mint amilyet Nagymaros nyújtani tud mindenkinek, aki nyitott szívvel és lélekkel érkezik.

A teremtésvédelemről szólt ez a nap, természetesen kinek – kinek érdeklődése és kora szerint. A fiatalok és gyerekek a korosztályuknak megfelelő csoportokban, egy nagy kirándulás közben tapasztalhatták meg a Teremtő Jóisten kegyelmét, s mindazt a szépet és jót, melyet a minket körülvevő világ, a természet, a növények és az állatok révén nekünk adott. Az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen a gyönyörű őszi napsütésben igazán élő és valóságos volt mindaz, amitől a séták közben hallottak.

A dalok, a játékok, a beszélgetések mind – mind arról szóltak, hogyan vigyázhatunk mi mindarra a szépre és jóra, ami körülvesz bennünket. A csoportokat vezető fiatalok nagyon felkészülten, a gyerekek életének, mindennapjainak részeként világítottak rá arra, milyen feladatai, kötelezettségei lehetnek egy kisgyermeknek a környezetvédelem, a teremtett világ erőforrásainak megóvásában. Nagyon szépen kapcsolódott mindez ahhoz, amit mi pedagógusok is nap, mint nap igyekszünk itt az iskolában tudatosítani gyermekeinkben. Hiszen az, hogy hogyan és miért kell vigyáznunk a vízre, a levegő tisztaságának megóvására, az erdőkre és az ott élő élőlényekre, ez nemcsak a találkozó feladata volt, hanem a mindennapi iskolai létünk része is. S hogy mindezek mellett az Ifjúsági Találkozó valódi „lelki erőműként” is működik, arra bizonyíték lehet, mindaz, amit a gyerekek fogalmaztak meg a nap végén:

-         „A Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozó egy olyan találkozó ahol országunk minden részéről érkeznek gyerekek, akik hisznek Istenben. Hihetetlen,hogy több mint ötszáz ismeretlen gyerek és mégis mintha barátok lennének. A hit összeköt bennünket.”

-         „A Nagymarosi Katolikus Ifjúsági Találkozón mindenki megtalálta a magának megfelelő korosztályt és programokat. Sokat játszottunk, énekeltünk, énekeket tanultunk és imádkoztunk. Jó volt a szabadban játszani. A táj is nagyon szép volt.”

-         „ Délután összegyűlt az összes csapat a réten és bemutatta mit csináltak vagy mivel foglalkoztak aznap a legtöbbet. Voltak, akik színjátékot adtak elő, mi énekeltünk”

-          „Este szentmise is volt. A szentmise a teremtésről szólt. A pap bácsi a kisebbek kedvéért bábozva tartotta a szentmisét. Áldozni is lehetett. Én is mint mindenki más magamhoz vettem Jézus testét.”

-         „Nekem nagyon tetszett a Nagymarosi Katolikus Ifjúsági találkozó. Jövőre biztosan ott leszek újra!”

 

Számunkra, felnőttek számára pedig Ferenc pápa imádsága fejezte ki a legszebben mindazt, amit a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó adott:

 

Mindenható Isten, …

te az egész világmindenségben, de legkisebb teremtményedben is jelen vagy,

és gyengéd szeretettel veszed körül , mi létezik.

Öntsd belénk szereteted erejét, hogy óvjuk az életet és a szépséget!

Gyógyítsd meg életünket, hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói!

Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét, hogy ámulattal tekintsünk rájuk!

Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy!

Kérünk, hogy segítségünkre az igazságosságért,

a szeretetért és a békéért folytatott küzdelmünkben.   /Ferenc pápa/

   

                                                                Juhosné Révész Erzsébet

Képeket ide kattintva galériánkban találja.

vissza