Salzburgi kirándulás

2023.10.01.

Szeptember 21-től 24-ig 30 diáktársam és 4 kísérő tanár Salzburgba utazott.

 Hosszú, de vidáman eltöltött vonatozás után kirándulásunkat Kufsteinben kezdtük.  A hangulatos történelmi kisvárosban – amit joggal neveznek Tirol kapujának – a Habsburgok hírhedt erődítményét tekintettük meg. Már a várba vezető út is nagyon tetszett nekünk: felvonó vitt fel minket a vártúra első állomásához. A tökéletes épségben megmaradt erődítmény ma is büszkén magasodik a város fölé. Megismertük a vár történelmét, bejártuk a várkertet, a várbástyákat, a tüzérségi laboratóriumot, a kínzókamrát, a császári tornyot, benne a hajdani várbörtönt, ahol számos magyar is raboskodott , többek között a híres betyár, Rózsa Sándor és a nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc.

A vártúra után ismét vonatra szálltunk, hogy Salzburgba utazzunk. Bizony elfáradtunk a hajnal óta tartó út során, és örömmel vettük birtokba a kényelmes, fürdőszobás szobáinkat. Ezen az ifjúsági szálláshelyen igencsak elkényeztettek bennünket: változatos svédasztalos reggeli és meleg vacsora várt minket minden nap. Még palacsintát is süthettünk magunknak!

Az első salzburgi napunkon egy magyar idegenvezető kísérte csoportunkat, aki nagyon sok érdekes dolgot mesélt erről a városról. Szerencsénkre egy háromnapos ünnepségsorozat részesei lehettünk: Szent Rupert, a város védőszentjének tiszteletére rendezett templomi búcsút és a vidám, vásári forgatagot is átélhettük itt-tartózkodásunk idején. Idegenvezetőnkkel közösen megtekintettük a Mirabell-kertet, az óvárost, a dómot; bejártuk a leghíresebb utcákat, szebbnél szebb kirakatokban gyönyörködtünk, majd felvonóval a város egyik leghíresebb épületébe, az erődítménybe utaztunk. A hatalmas vár, az épségben megmaradt ezeréves épületek, a gazdag tárlatok, kiállítások  és a panoráma mindannyiunkat lenyűgözött. Az óvárosban tett séta után a Salzach folyón hajókáztunk, majd Mozart szülőházát tekintettük meg. Felkapaszkodtunk a katakombákhoz, a sziklába vájt temetkezési helyre, és a Szent Péter temetőben egy csodálatos gótikus templomot néztünk meg. Érdeklődéssel vártuk, hogy hat órakor megszólaljon a harangjáték, de a vásári forgatag zaja miatt ebből semmit sem hallottunk.

Második napunkat a Természet és a Technika Házában kezdtük, ahol nemcsak érdekes kiállításokat, akváriumok sokaságát tekintettünk meg, hanem fizikai kísérleteket is végeztünk. Szívesen töltöttünk volna itt még több időt, de Hellbrunnban várt minket a vidám kastély. Az őszies idő miatt  nem üzemeltettek minden vízi játékot, de a hatalmas parkban és a grottókban sétálva számos vízi élményben volt így is részünk. A kastély megtekintése után ismét buszra szálltunk, majd felvonóval az Untersbergre utaztunk. A Bajorországig húzódó hegyvonulat egyik legmagasabb pontján álló kereszthez tettünk gyalogtúrát. Az itt készült kép (1800 méteres magasságban) már az őszi alpesi időjárásról tanúskodik.

Harmadik salzburgi napunk délelőttjét az óvárosban játékkal töltöttük. A városrallye versenyben feladatokat oldottunk meg. Ismét bejártuk az óváros utcáit, tereit, ajándéktárgyakat vásároltunk, élveztük a vidám kirakodóvásárt. Az első három helyezett csapat jutalmul természetesen Mozart-golyót kapott. Szívesen maradtunk volna még, de három órakor indult haza a vonatunk.

Köszönjük Kovácsné Jakab Anikó néninek, hogy megszervezte nekünk ezt az utat, Molnárné Jutka néninek, Czakóné Ildikó néninek és Lengyelné Erzsike néninek, hogy az utazás négy napja alatt segítettek nekünk.

Borhi-Bodócs Boglárka 8.c

vissza