Szüreti mulatság - témanap

2016.10.19.

Az 1. és 2. évfolyamon már szinte hagyományossá vált az őszi tematikus nap megrendezése.

Fontosnak érezzük, hogy a kisgyermekek testközelbe kerülhessenek az őket körülvevő természettel, s így igazi élményeken keresztül jutnak új ismeretekhez, tudáshoz.

Az előző években a tökhöz kapcsolódó Tökmagoló napokat szerveztünk. Idén  választásunk a szőlőszüretre esett, mivel ez az ősz legnevezetesebb, legvidámabb  ünnepe. Ehhez a régi hagyományhoz sok ismeret, népszokás, mondóka és dal tartozik.

A szülők előzetes feladatot kaptak – őszi termésekből bábokat kellett készíteniük. Rengeteg ötletesnél-ötletesebb figurát készítettek, hihetetlen kreativitással találkoztunk ismét! A diákjaink nagy örömmel mesélték a közös munkát a családdal, s büszkén hozták az alkotásaikat. Köszönet érte a szülőknek, gyerekeknek! Az osztályok őszi koszorúkat, leveleket, szőlőt készítettek különféle technikákkal. Hoztunk be prést, darálót, puttonyt, lopótököt, kosarakat, demizsonokat.  Október 11-én délután elkezdtük a terem berendezését, mindenki meglepődött a rengeteg kellék láttán. Amikor elkészültünk vele, csak ámultunk a látványtól.

Másnap a 4. órában megkezdődött a szüreti mulatság, ahová a belépő egy fürt szőlő volt.  Rövid dalos, verses ismertető után a szemünk előtt zajlott a szüret – a szedés, puttonyozás, darálás, préselés. Közben mi énekeltünk, amihez gitáros kíséretet kaptunk, s így a dalok szárnyán elrepültünk Tokajba, Badacsonyba, Villányba, de még  Szekszárdra is. Közben a szőlőből must lett! Nagy örömmel kóstolták meg a gyerekek a lopótökből, kancsóból kínált mustot.

Ezt követte egy kis mese a szüretről, majd játékos vetélkedő, s végre megkezdődött az igazi mulatság a tánc.  Az „Ettem szőlőt most érik” című dalra vidáman, önfeledten táncoltak gyermekeink. Maradt még egy kis idő kóstolgatásra is, megízlelték a diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót, aszalt almát és mangót is.

Amikor a végén megkérdeztük- Jól éreztétek magatokat? Hangos , szívbéli válasz volt:  - Igen, nagyon jól!!  Hát kell ennél több?

                                                                                                     Babicz Tamásné Ági néni

Képeket ide kattintva galériánkban találja.

vissza