`56 - városi megemlékezés

2021.11.01.

2021. október 22-én a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola diákjainak műsorát láthatták a megemlékezők.

„Döntsd el magyar, döntsd el diák, és fonjuk lánccá a kezünk!

Döntsd el, ki élsz itt e honban: velünk jössz –e, vagy ellenünk!”

 

Idén október 22-én, akár csak 65 évvel ezelőtt, „verőfényes őszi napra virradtunk”, ahogyan azt a korbeli beszámolókban is olvashattuk.

Iskolánk tanulóinak és pedagógusainak megemlékező műsorát már hetek óta tartó próbák előzték meg, melyekről bátran elmondhatjuk, hogy egyre inkább a forradalmi láz hangulatában teltek.

Az ünnepi műsor forgatókönyve az 1956-os forradalom idején élt visszaemlékezők beszámolóira, verseire épült, melyek híven tükrözték azt az érzést, amit mindazok átéltek, akik fiatal életüket kockára téve, de hatalmas lelkesedéssel és a jövőbe vetett hittel indultak el együtt, kézen fogva a magyar nép régóta áhított szabadságát kivívni.

Többségükben fiatalok voltak, egyetemisták, de bizony szép számmal akadtak köztük tizenéves pesti srácok is, akik tudták, hogy nekik akkor és ott a barikádok mögött vagy éppen a nyílt utcákon - kitéve a fegyverek pusztító hatalmának- van a helyük, hiszen oda hívja őket „a haza becsülete”.

Mi, az utódok, minden évben fejet hajtunk emlékük, hősi helytállásuk előtt.

Nekünk már megadatott az a szerencse, hogy szabadságban élhetünk, mi ezt készen kaptuk, magától értetődő számunkra.

Azonban talán pontosan az ilyen ünnepi megemlékezések világítanak rá arra a tényre, hogy nem volt ez mindig így, amiért mi hálával tartozunk az előttünk élő hősöknek, és emléküket híven őrizni szent kötelességünk.

A felkészülésről elmondható, hogy nagyon jó volt látni diákjaink lelkesedését, ahogyan a verseket, prózákat tanulták, majd közösen gyűjtöttük a korabeli megjelenést idéző ruhákat, kabátokat, sapkákat, bakancsokat.

A műsor egy utcajelenetet idézett, mely egy barikád körül játszódott, ahová zászlókkal, forradalmi jelszavakat ábrázoló táblákkal vonultunk.

A zenés, mozgásos részek adták a dinamikáját az egésznek, ahol igyekeztünk a forradalmi izgalmat, feszültségét átadni a nézőknek, hiszen, ahogyan azt felidéztük, „Így írtak történelmet a pesti gyerekek 1956 októberében.”.

Gyönyörű dalokkal vettek részt a műsorban énekkaros diákjaink, akiknek felkészítő tanára Horváthné Szolovjov Zsuzsa volt, az irodalmi műsort pedig Tóthné Hegyesi Erika és Szalóki Krisztina pedagógusok állították össze és tanították be, továbbá a díszletek Gyenes Melinda keze munkáját dicsérték.

Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek minket jelenlétükkel, velünk ünnepeltek; és adja Isten, hogy soha ne feledjük az író, Albert Camus szavainak üzenetét:

„ A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol, még közvetve sem igazoljuk a gyilkosokat.”

 

Szalóki Krisztina

vissza