• Vadász utca 1.

  Vadász utca 1.

 • Zárda u.5.

  Zárda u.5.

 • Zárda u.5.

  Zárda u.5.

 • Dózsa György út 6.

  Dózsa György út 6.

 • Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

  Bajcsy-Zsilinszky utca 36.

BME-s hallgatók terve alapján épült egy újabb ökotanterem

2022.10.28.

A Magyar Építéstechnika oldalán megjelent cikket közöljük.

Budapest után Nagykátán épült ökotanterem a DS Smith támogatásával és kezdeményezésére. A rendhagyó építmény tervezésében és megvalósításában a BME Lakóépülettervezési Tanszékével működtek együtt. A tervet az Egyetem két hallgatója, Szakál Emese és Zoboki Réka jegyzi, akiket spanyol és azori-szigeteki példák inspiráltak. A környezettudatos alapanyag-választás a vállalat körforgásos gazdaságra irányuló missziójával van összhangban, a szerkezet pedig raklapokból és fa pillérekből áll.

Élménypedagógia ökotanteremben

A környezettudatos szemléletformálás kulcsa a tapasztalás. Ennek lehetőségét teremti meg az élménypedagógia, amely kilép a formális oktatási keretek közül, és az impulzusokra, ingerekre, megtapasztalásra építi az ismeretátadás, készségfejlesztés folyamatát. Ezt kívánja támogatni a DS Smith, a fenntartható csomagolási megoldásokat nyújtó vállalat. A cég az Ellen MacArthur Alapítvánnyal való együttműködése keretében 5000 fonttal járult hozzá Nagykátán a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola udvarán megépült ökotanterem megvalósulásához.

Helyi közösség, szakmai és vállalati támogatás

A jövőtudatos csomagolási vállalat a BME Lakóépülettervezési Tanszékével működött együtt az ökotanterem projekt során, amely az Egyetem építészhallgatói, Szakál Emese és Zoboki Réka pályamunkája alapján valósult meg. A szerkezet moduláris elemekből áll, ami lehetővé tette, hogy közösségi építkezés keretében, önkéntesek által keljen életre, és a jövőben tovább bővítsék. A Cifra palota nevet viselő konstrukció központi elemét maga a közösség adja, e köré épült fel a teljes koncepció.

„A tervezési folyamat előtt lehetőségünk volt az iskolában workshopot tartani, ahol különféle tervezéselméleti játékokkal felmértük a gyerekek és a pedagógusok álmait, vágyait, hogyan képzelik el a szabadban való tanulást. A válaszok között legtöbbször az szerepelt, hogy olyan helyet szeretnének, amit egy kicsit nehezebb megközelíteni, el lehet bújni, fel lehet rá mászni és akár szabadidejükben is használhatják” – meséli Szakál Emese és Zoboki Réka.

A DS Smith a körforgásos gazdaság kritériumai mentén dolgozik és fejleszti termékeit, melynek része a tudatos alapanyag-választás. Így az ökotanterem tervezése során ugyancsak kulcs szempont volt, miből épül meg. A raklapokból és fa pillérekből álló szerkezet megalkotásához a tervezőpárost spanyol és azori-szigeteki példák inspirálták. Egyik előképük az Orizzontale iroda CASA DO QUARTEIRÃO projektje volt, ahol macskaköves utcákban helyeztek el növényekkel befuttatott pavilonokat, ezzel becsempészve az óvárosba a természetet.

A fa szerkezet mellett más érvek is szóltak. „A Cifra Palotát mi kezdettől fogva az iskolával karöltve szerettük volna megálmodni, így olyan konstrukciót kezdtünk keresni, amit egyszerűen meg lehet valósítani. A választásunk a fára esett, mert így a lehető legtöbb munkafolyamatba be tudtuk bevonni a gyerekeket, nem mellesleg pedig a kedvenc alapanyagunk.” – mondta el a tervezőpáros.

Azért, hogy a szerkezet hosszú ideig tartós maradjon, a gerendákat, oszlopokat csiszolás után két réteg lazúrral látták el, ezzel is védve őket az időjárás és a kártevők ellen. De a természet is szerepet játszik az ökotanterem állagának megóvásában, a helyszínen található fák lombkoronája szintén tompítja a környezeti hatásokat, emellett a gyerekek által díszített ponyvák gondoskodnak az árnyékolásról.

A két osztályt befogadó kültéri helyiség felépülését több mint 100 önkéntes támogatta: tanárok, diákok, szülők, az iskola volt tanulói és a vállalat dolgozói mind-mind részt vettek a munkálatokban.

A BME két hallgatója kiemelte: „Végig azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy egy olyan teret hozzunk létre, ahol a gyerekek szívesen töltenek el időt. Hiszen ha örömmel használják az adott teret, akkor tanulni is szeretni fognak benne. A design és a funkcionalitás kéz a kézben jár, hiszen gyerekekről van szó, a számukra tervezett installáció hatalmas igénybevételnek van kitéve, nagy hangsúlyt fektettünk a biztonságos kialakításra. Ennek érdekében egyszerű szerkesztésre törekedtünk, egy olyan függőleges-vízszintes rendszerre, ami a legsokszínűbben használható amellett, hogy az iskolában töltött idő nagy részében tanteremként funkcionál.”

A BME Lakóépülettervezési Tanszék részéről Dankó Zsófia egyetemi adjunktus és Vincze László egyetemi docens segítette szakmailag a program megvalósulását. Kiemelték, mennyire fontos, hogy a hallgatók egy olyan projektet vihetnek végig, amelyben megtapasztalhatják, mi a különbség egy közösség által létrehozott építmény és egy olyan épület között, amelyhez nem kapcsolódnak a bennük élők vagy a felhasználók. Hiszen a közösség bevonódása révén egy adott helynek már az épülése pillanatában története lesz.

„Cifra palota, zöld az ablaka”

A nagykátai ökotanterem már a második Magyarországon, ami a DS Smith jóvoltából készült el: egy éve adták át a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában az elsőt, a tapasztalatok pedig azt mutatták, mennyire lényeges, hogy a gyerekek közel kerüljenek a természethez, és a saját maguk által megélt élményeken keresztül fogadják be a környezettudatos gondolkodás esszenciáját. Sőt, a kültéri foglalkozások nemcsak a fenntarthatóság fontosságára és elsajátítására hívják fel a figyelmet, hanem lehetőséget biztosítanak a passzív vagy sajátos nevelési igényű gyermekeknek a kibontakozásra, arra, hogy sikereket érjenek el – számolt be a vállalat az első ökotanterem tapasztalatairól.

„A Budapesten felépített ökotanterem sikere egyértelmű volt minden érintett fél számára. Ebből fakadóan határoztuk el, hogy a jövőben szeretnénk folytatni ezen kezdeményezésünket, így támogatva a telephelyeinknek otthont adó városokat, közösségeket. Gyermekeink igényeinek megfelelő oktatási keretek és formák kialakítására kell törekednünk, hiszen minden segítséget meg kell nekik adnunk, amivel előmozdíthatjuk őket egy fenntartható és a természettel összhangban lévő élet kialakításában. Hálásak vagyunk, hogy ebben partnerünk volt a BME, valamint, hogy egy ilyen fiatal, kreatív, motivált és igazán üde szemlélettel rendelkező tervezőpáros álmai valósulhattak meg” – mondta Fekete Zsolt, a DS Smith magyarországi és szubrégiós ügyvezetője.

Az ökotanterem építéséről szóló összefoglaló videó az alábbiakban tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=7FmawAn5Jm8

vissza