Egy a Természettel

2021.10.13.

A világ legnagyobb természeti kiállítása 2021-ben

A különböző médiák hírközléséből már bizonnyal hallottátok, hogy 2021.szeptember 25-október 14-ig rendezik meg Budapesten, a Hungexpo területén a Vadászati és Természeti Világkiállítást.

Erre a nagyszabású bemutatóra mi is kíváncsiak voltunk, annál is inkább, mert a Fátyol elnevezésű iskolaprogram szervezésével ingyen jutottunk hozzá a belépőjegyekhez, és a vasúti utazásunk költségeit is fedezte a pályázat.

A 3-as számú beléptető kapunál kellett sorakoznunk, úgy látszott, hogy délelőtt 10 órakor ezren vagyunk már!

Átvilágítottak bennünket, akárcsak a repülőtéren, és végre bejutottunk az expo területére.

  Kaptunk színes térképet a tájékozódáshoz, és már kezdtük is a felfedezést a G csarnokban.

Káprázatos állatvilág tárult elénk, persze nem élő állatokkal, hanem preparátumok között sétálhattunk. Az alkotók igyekeztek visszaadni mindent a valóságból, élethűen mutatták be a világ jellegzetes állatait az élőhelyüknek megfelelő környezetben.

Medvék, bölények, antilopok, hegyi kecskék, szebbnél szebb dámvadak, mosómedvék, sarki rókák, nyestek ugráltak, legelésztek, valamint zsákmányt ejtettek.

Alig bírtunk parancsolni a kezünknek, hogy ne simogassuk meg a gyönyörű bundás állatokat!

Mindenütt agancsok magasodtak, a trófeák beterítették a falat, a mennyezetről ragadozó madarak himbálóztak a fejünk felett.

A következő csarnokban „híres nagy vadászok” (főleg külföldiek) vadászpuska kollekcióit láthattuk.

A H csarnokban keresztülsétálhattunk a magyar nép ezer éves történelmén, amely bizonyította, hogy őseink élete valóban egybeforrt a természettel. Nagyon megható volt az a filmvetítés, amelyben az erdőben együtt kergethettük a Csodaszarvast Hunorral és Magyarral.

Majd a Seuso-kincsek ezüsttáljai, és a Nagyszentmiklósi aranykincs-leletek másolatai kápráztattak el bennünket. Feltárultak előttünk a híres magyar vadászok alakjai és szenzációs trófeái.

Kap egy ötöst, aki először megtalálja Széchenyi Zsigmondot!-hangzott a felkiáltás. Hát persze, hogy nagy lelkesedéssel kerestük!

Már vártuk a D csarnokot! Hal és víz! Hatalmas akváriumok, vizes élőhelyek! Láttuk vizát, a halóriást, és a 100 kg-os leső harcsát! Tudtátok, hogy minden évben megválasztják az év halát? 2021-ben Magyarországon ez a jászkeszeg, a pontyfélék családjából.

Az E csarnokban zajlott az OMÉK agrárgazdasági rendezvénye! Ez kellett nekünk! Itt már falatoztunk is finom mézet, kolbászkarikákat!

A Kincsem Parkban agárversenyt láthattunk: a második futamban a csodás Pipacs győzött, akit megsimogathattunk később.

Az A csarnokban egyetlen sétával bejártuk a nagyvilágot: a külföldi országok vadászati bemutatói vártak.

Foglalkozhattunk aranyos kutyakölykökkel az őshonos magyar kutyafajtákból! A kijáratnál fényképezkedtünk a hatalmas agancskapunál: 20 méter hosszú és 16 méter magas. Gondoltátok volna, hogy 10 tonnányi hullajtott agancsból készült! Szóval kellemesen elfáradtunk a sok gyaloglástól, de a látvány mindenért kárpótolt!     
6.a, 6.b osztály

vissza