Madarak és fák napja

2021.05.14.

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, s üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, ha nem lennének fák és madarak”
(Horváth Imre)

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe. Minden évben május 10-én megszervezzük iskolánkban ezt a jeles zöld ünnepet. A programok nem csak a madarakkal és fákkal kapcsolatosak, hanem ez a nap felhívja a figyelmet a természetvédelemre.

Sokat beszélgettünk a természet értékeiről a gyerekekkel, rejtvényeket fejtettünk, kisfilmeket néztünk, madárhangokat hallgattunk, mondókáztunk, énekeltünk, sőt még táncra is perdültünk annak örömére, hogy egy új facsemetét ültettünk az iskolaudvarunkba.

Részlet az iskolarádió műsorából:

„Háromféle ember él a világon: a rontó-ember, a gyűjtő-ember és a látó-ember. Te látó ember leszel, ugye? Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen! Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett…. Hallani fogod a szellőt…..a manókat is hallhatod…. A virágokat is láthatod majd és minden virág kelyhéből egy tündérke les reád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e. Azoktól félnek. De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik…. Már a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről….. Mosolyognak a fák is…. Minden olyan tiszta és barátságos. Csak haladsz az erdőn át, és arra gondolsz, hogy szép. A virágok, ahogy nyílnak. A fák, ahogy egymás közt suttogva beszélgetnek. A forrás, ahogy csobog, csillog, mesél. A madarak, ahogy dalolva, fütyörészve, csivitelve szökdösnek ágról ágra…. Az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyi látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.”

 Minden osztály egy-egy képviselője színes szalagot kötött a frissen ültetett kis fácskánk törzsére, majd ünnepélyesen ígéretet tettünk, hogy mi is tiszta szívű, látó emberek leszünk, akik a világot olyanná tesszük, amilyennek lennie kell.

 

Bodócsné Horváth Katalin

vissza