Márton-nap a felső tagozaton

2021.11.11.

Iskolánk aulájában hangulatos plakát és kis „csendélet” hívta a tanulókat Márton-napi rendezvényünkre.

 Az ünnep elmaradhatatlan „szereplője”, a lúd; Szent Márton alakja, aki emberségével, az elesettek iránti szeretetével a ma emberének is példát mutathat; a gyerekek készítette lámpások. Az ókori Pannónia területén született Márton legendáját minden német nyelvet tanuló diák jól ismeri, hiszen országismereti anyagként a szent életű püspökről dalokat hallgatunk, játékos feladatokat oldunk meg.

Évek óta délutáni foglalkozásra is várjuk diákjainkat. Ebben az évben három évfolyam németes csoportjai mérték össze tudásukat. Számukra szabadulószobává alakítottunk ki három tantermet. A  6., 7. és 8. osztályok egy-egy csoportja kapott helyet tantermenként. Természetesen minden évfolyam más-más feladatsort oldott meg. A 6. osztályosok feladatait Andi néni, a 7.-esekét Jutka néni, a 8. évfolyamét pedig Anikó néni állította össze. Mint minden szabadulószobához, itt is ügyességre, leleményességre, csalafintaságra és kreativitásra volt szükség. Természetesen német nyelvű feladatokat kaptak a tanulók, de nem maradtak magukra: minden tanteremben elhelyeztünk szótárakat, „kéznél volt” a telefonos segítség, és ha már minden kötél szakadt, három kopogtatással tanári segítséget is lehetett hívni. Mivel 11 feladatot kapott minden évfolyam, nem volt nehéz kitalálni, hogy egy telefonszámot kapnak majd megfejtésül, és helyes megoldás esetén a telefonos bejelentkezés után szó szerint kiszabadulhattak, hiszen a verseny szigorúan kulcsra zárt ajtók mögött zajlott. Minden csoport oklevelet, édességet kapott, a klasszikus libazsíros kenyér és a lilahagyma sem maradhatott el, amit tanulóink a nagy izgalmak után jóízűen el is fogyasztottak.

  1. helyezést értek el a következő osztályok: 6.a, 7. b és 8. b. Köszönjük a tanulók munkáját!

Az ünnep zárásaként sok felsős diákunk is részt vett az alsó tagozatos osztályok által szervezett Márton-napi lámpás felvonuláson.

dr. Molnárné Fényes Judit

némettanár

vissza