Nyári táboraink 1.

2021.09.09.

Zarándoktábor Ötvösné Lengyel Andreával és Tóth Gáborral

Személyes Istenkapcsolat erősítése

 

   A zarándoklat lelki ívét sikerült felépítenünk, mely az indulás pillanatától a megérkezésig az elmélyülést segítette a résztvevők lelki életében. A reggeli, déli és esti imák, a napi elmélkedések, útravalók, az emmauszi beszélgetések, esti megosztókörök, egyéni lelki beszélgetések, esti tábortüzek melletti énekek mind-mind megannyi lelki elmélyülést jelentett. Minden zarándok kapott egy lelki fejlődést segítő füzetet, melyet vezetett. Így a zarándoklat végére sokkal mélyebb hittel, elmélyültebb Istenkapcsolattal érkeztek haza.

 

-          A teremtett világ felfedezése, teremtésvédelem

 

     A zarándoklat folyamán a napi játékok és napi feladatokkal a természet csodájára, a teremtett világ szépségeire hívtuk fel a figyelmet. Több feladatban is az ember helye a természetben, a természet védelmének felelőssége, a védett területek sajátosságai kaptak hangsúlyt. Sok páros feladatot kaptak ebben a témakörben a gyerekek, melyeket nagy élvezettel oldottak meg.

 

      -    Természetjárás, teljesítménytúra

 

Megvalósulás: a zarándoklat jelentős fizikai megterhelést jelentett a gyerekeknek. A napi távokat nagy túrahátizsákokkal tették meg, mely igen nagy testi erőpróba volt számukra. Ez a fizikai kihívás nagymértékben növelte a kitartásukat, akaratukat, önmegtartóztatásukat. A fájdalom leküzdését is megtanulták. A Pilis és Gerecse hegyei között járva felfedezték Hazánk gyönyörű tájait.

 

-          Közösségfejlesztés, közösségformálás

 

Megvalósulás: a zarándoklat során sikerült elmélyítenünk a közösség élményét! A sok-sok játék, a közösségben megélt imák lélekformáló erővel hatottak rájuk. A segítő játékok, a napi szerepek kiosztása, a feladatok közös megoldása minőségi fejlődést eredményezett a keresztény, krisztusi közösség elmélyítésében. A zarándoklat végére egy jól működő, egymásra odafigyelő, egymást támogató, kimondottan oldott, családias közösséggé váltak a gyerekek. Pedig 4 osztályból verbuválódtak, sokan nem is ismerték egymást a tábor előtt!!!

 

-          Élménypedagógia és játékpedagógia alkalmazása

 

Megvalósulás: a zarándoklat folyamán sok játékkal erősíttettük hitük elmélyülését. Minden nap volt őrangyal játék, a természet megfigyelését segítő játékok, önismeretet segítő játékok, ajándékozó szeretetkör játékok, vidám közösségi játékok.

 

-          A búcsújárás néprajzi értékeinek felfedezése

 

Megvalósulás: mivel a zarándoklat búcsújáró helyeket érintett, zarándokszállásokon szállunk meg, szerzetesekkel találkoztak három helyszínen is, elmélyülhettek a zarándoklét szépségeiben.

 

A Zarándoktábor a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának (MSZKI) szervezésében kialakított útvonalon zajlott.

vissza