Rendhagyó történelemóra a hetedikeseknek

2020.02.05.

Február 4-én Ágostonné Kamasz Zsuzsanna tanárnő meghívására iskolánkba érkezett a Nagykátai Hagyományőrző Tüzércsapat egyik tagja, Vígh János, aki I. világháborús egyenruhában várta a diákokat.

 Sokat mesélt tanulóinknak történelmünk tragikus négy évéről, az első világháborúról. Élményszerű előadását sok fényképpel illusztrálta, hiszen társaival sokszor járt már Olaszországban, hogy ott a különböző megemlékezéseken tisztelegjenek és fejet hajtsanak a magyar katonák sírhantjainál, akik vérüket és életüket áldozták egy idegen érdekekért folyó háborúban, távol a szülőföldjüktől. Előadásában nemcsak korabeli eseményekről, az akkori haditechnikáról és fegyverekről beszélt, hanem szavai nyomán megelevenedtek a régmúlt idők hétköznapi eseményei, a katonák visszaemlékezései. A fotók alapján megismerhettünk nagyon sok helyszínt erről a hadszíntérről, láthattuk, milyen nehéz természeti körülmények között vívták csatáikat elődeink.  Sokat beszélt arról a felemelő tevékenységről, amit számos európai hagyományőrző csapat végez: önként vállalva katonasírokat, hadállásokat, kápolnákat hoznak rendbe, hogy a ma embere ne csak a történelemkönyvekből ismerhesse meg ezeket az eseményeket, hanem a helyszínekre utazva is leróhassák  tiszteletüket a tegnap hősei előtt.

Szemléltetésként számos fegyvert, a katonai menetfelszereléshez tartozó tárgyat is magával hozott, melyekkel diákjaink érdeklődéssel ismerkedtek.

Köszönjük előadását, mellyel a történelemkönyvek tananyagát bővíthették és egészíthették ki a tanulók. 

dr. Molnárné Fényes Judit

humán munkaközösség

vissza