Városi megemlékezés

2022.03.17.

„Áldott legyen emléke a
Márciusi ifjúságnak!
Virág termett a nyomukban,
Mint a meleg napsugárnak.
Fönn lengették a lobogót,
Egy csöpp vér se hullott rája.
És kihajtott egy nap alatt
A szabadság rózsafája.”

(Pósa Lajos)

Emlékezni, ünnepelni sokféleképpen lehet, lehet talpig feketében, gyertyát gyújtva, és lehet a szívünk felett egy apró kokárdával.

Mi márciusban így ünnepelünk, emlékezünk a régmúlt időkre, a hősökre, a harcokra, melyek oly dicső fejezetei történelmünknek.

Március 15-én fejet kell hajtanunk, megállni egy pillanatra, s felidézni a sok-sok évvel ezelőtti eseményeket. Elindulni a Pilvax-kávéházból, együtt haladni gondolatban a tettektől duzzadó ifjakkal, szavalni, zúgni a Nemzeti dalt s a 12 pontot.

Örömmámorban húzni Táncsics szekerét, ujjongani, együtt ünnepelni barátokkal és ismeretlenekkel, s persze védeni, óvni a szabadságot, a hazát, melynek függetlensége oly drága minden honfinak.

És nem utolsósorban magyarnak lenni minden időkben, büszkének lenni, hogy azok vagyunk!

Íme, mi, az utódok, évről évre emlékezünk, méltón és tisztelettel. A hősökért szólt ezen a napon a harang, melynek szavát messze vitte a szél, s zengett a dal, melynek hangja az egekig ért.

Ezúttal dacolt az időjárás a történelmi hűséggel, hiszen 1848-ban szakadt az eső, most viszont gyönyörű napsütésben tekinthették meg az érdeklődők iskolánk ünnepi műsorát, melyben a szereplők több színen játszódó jelenetekkel, versekkel, zenékkel igyekeztek a régmúlt idők hangulatát felidézni.

A műsorban közreműködött az iskola színjátszóköre és kamarakórusa, az előadásTóthné Hegyesi Erika forgatókönyve alapján készült, a betanításában közreműködött Szalóki Krisztina.

A kórust vezényelte és a zenei vágásokat készítette: Horváthné Szolovjov Zsuzsa, az előadás díszletei pedig Juhászné Gyenes Melinda keze munkáját dicsérték.

Köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek bennünket érdeklődésükkel!

Az alábbi linken megtekinthető iskolánk műsora:

https://drive.google.com/file/d/10J-SRc1khNbM1my90jVBLgxTzxg8cw3R/view

vissza